Sommercamp

Campingsommer for nybegynnere

Is med tre kuler, guf, flødeskum, syltetøj og kokosbolle. Lommene fulle av steiner. Bane nummer 6 på minigolfen med to slag. Morgenbad, dagbad, kveldsbad og nattbad. Terner, svaler og en linerle på postkassen. Kaffe på termos. Bjørnebær og brombær. Løpe om kapp opp en gresskledd bakke. Spise bøker til frokost, lunsj og middag. Vandre langs en strand klokka fire om natten. Se stjernene bak stjernene. Vrenge en sokk full av sand.

Og så var sommeren liksom over. Tidenes fineste og skumleste sommer. Fin fordi det var så soligt. Skummelt fordi det var så varmt. Hva skjedde? 

Vi snakket om det der vi satt i hver vår campingstol, mannen min og jeg, og så utover havet. Østersjøen, Oslofjorden, Kattegat og Nordsjøen. Vi har hatt campingsommer i Norge, Finland og Danmark - og vi har spart en liten helge-telttur som står og lokker som den siste søte plommen på treet. På en øy. Vi telter helst ved vannet eller sjøen. Det skal suse i sivet, men også i teltduken, og det å sovne til lyden av bølgeskvulp er noe av det mest helsebringende man kan finne på å gjøre. Det må jo være det? Av vann har vi kommet, og til vannet søker vi.

Det er ikke en jordklode vi bor på, det er en vannklode. Sytti prosent av arealet på kula vår er dekket av vann, og i vannet flyter det plast, og hvis du ikke ser det, så er det fordi plasten har blitt brutt ned til mikroplast og du har den inni magen din via fisk eller noe, og sånn bør man ikke tenke på hele sommerferien, for da kan det bli litt stusslig stemning. Men helt ærlig, det å ha ferie som den slappeste grisen i eventyret (vi har ikke engang hus av strå), gjør at man blir mye mer emo på vegne av naturen. Når du må telle fordeler og ulemper hver gang du vurderer å ta en dusj (Har jeg poletter? Er det kø i dusjen?), når du må lage all maten ute i det fri (og det er forbudt å bruke stormkjøkken eller grill på grunn av brannfaren), når du må vandre av gårde til vannposten med vanndunken for å stille tørsten, ja, da setter det rett og slett hverdagens luksusliv i ellevill overflod i perspektiv. Ja, nettopp, hverdagen er plutselig luksus etter et par uker i telt. For det er jo det hverdagslivet er, vi har bare glemt det.

Mange er nysgjerrige på camping, og når jeg forteller at vi tilbragte sommeren bak telt og glidelås, så renner spørsmålene på.

Derfor, på oppfordring, her kommer en liten liste over det vi pleier å ha med oss på telttur med tre unger om sommeren.

Sommercamping med barn:

Telt (duh!) – hvis du skal i fri natur trenger du naturlig nok et fjelltelt, men hvis du skal telte på campingplasser om sommeren er et større (og tyngre) telt å foretrekke. Vi har kjøpt et knæsjblått britisk telt på Finn, som aldri ville funket på fjellet, men som funker prima når du kan stappe alt utstyret i en bil og ikke tenke så mye på vekt.

Soveposer – bruk som dyne hvis det er varmt. Men utpå natta trekkes glidelåsene igjen. 

Oppblåsbart liggeunderlag – eller madrass, er vel mer presist. Vi voksne koster også på oss et laken, så blir man litt mindre svett.

Oppladbar liggeunderlagoppblåser – ja, denne er vel det mest luksuriøse vi drar med oss. Men når tre barn venter på å legge seg og foreldre må bygge telt og pusse tenner, så er det priceless med en liten dings som blåser opp madrassene for oss.

Ørepropper – til de voksne. Som forelder sover man like dypt som en springfjær når man har barna inntil seg og sover ute i det fri.

Tynne bomullsluer – til å trekke ned over nebbet om natta når det er for lyst for barna til å sovne ordentlig.

Tynne ullsokker og tynn dunjakke – når foreldrene skal ha det mysigt utenfor teltet i skumringen da blir det plutselig absurd kaldt, og litt ull og bobbel gjør kvelden dobbelt så hyggelig.

Lampe med lader – til å henge opp inni teltet, og til å nødlade mobilen med.

Tørkesnor og klyper – til å skape litt fargerik sjarme på campingplassen. Neida, til å tørke klær og håndklær.

Nakkeputer som man bruker i bil og fly – for du har ikke plass til fem fullsize puter i bilen. 

Liten kost og brett – til å holde orden i ditt telt.

Lite teppe til å ha rett innenfor teltåpningen – alle har det. Vi skandinaver liker mys og hygge.

Duk - til å ha på campingbordet, så halverer du velting pga vaklete bord. Pluss se punktet over om mys og hygge.

Kopper og kar og stormkjøkken – men det er ikke sikkert du får storme med ditt stormkjøkken hvis brannfare. 

Termos og pulverkaffe – denne trenger ingen forklaring.

Kortstokk og yatzy – ingen kortstokk, ingen camping.

Kjøleboks med ledning/lading – vi har kjørt myk kjølebag med løse kjøleelementer et par sesonger, men med den varmeste sommeren i kvinnes minne måtte den kaste inn håndkleet (eller kaste inn kjøleelementene om du vil) og vi måtte investere i en hard en med ledning. Iskald melk til frokost er noe barna setter pris på. Og maten holder seg, så slipper du kaste maten fordi den blir muggen på 1-2-3.

Husk! Det finnes flere steder der man kan leie telt og utstyr og teste for en helg (for eksempel hos Fjällräven). Hvis du er usikker på om camping egentlig er helt «deg» så kan det være en kjempegod idé å teste det med lånt utstyr et par ganger før du investerer i noe eget. Og husk, Finn er fantastisk, og man kan samle opp utstyr på langen eller låne av venner. 

Lykke til! 

IMG_5181.JPG