Bøkene jeg leste i året som gikk

Hva har du på bok? Jeg har ingenting på bok, men til gjengjeld har jeg lest mange bøker. Kadisj. Ja, det hører med embetet, kan du si. Som bokanmelder for Aftenposten leser jeg mange bøker og anmelder noen av disse på oppdrag fra avisens. Jeg velger dem altså ikke selv, men takker ja (som regel) og noen ganger nei til forslag fra redaksjonen fordi jeg enten har for tette bånd til den som har skrevet eller oversatt boka, eller fordi jeg ikke har tid. Det fine med å anmelde bøker er at redaksjonen ofte sender meg bøker jeg kanskje ikke ville valgt til meg selv i en bokhandel - det gjør livet mitt som leser mye mer spennende enn om jeg bare skulle valgt ting jeg var ganske sikker på å like.

I tillegg leser jeg bøker av ren og skjær lyst og glede. Det sier seg vel selv, du jobber ikke som bokanmelder hvis du ikke er over gjennomsnittet glad i bøker. Bøker er for meg både business og pleasure, ofte i en og samme bok. Noen ganger er det superforvirrende, hvis jeg for eksempel koser meg skikkelig i lesingen, og så kan det gå en støkk i meg fordi jeg ikke husker om jeg skal anmelde og har glemt meg helt bort. Det har skjedd. At jeg har glemt meg bort, altså, og må bla meg tilbake. Flere av bøkene jeg anmelder leser jeg to ganger på rappen. Sånn er det med virkelig gode bøker. Men å lese for å anmelde og å lese for moro skyld gjøres på ulikt vis. Følelsen etterpå derimot, den kan være lik.

Det største problemet med bøker ser ut til å være tiden det tar å lese dem. Det er i hvert fall det første alle sier til meg når de får høre at jeg jobber som bokanmelder og i tillegg skriver bøker selv. De fleste ser forvirret, skyldtynget eller kanskje rent ut skamfulle ut, og sier ting som: “Åh, jeg får altfor lite tid til å lese bøker”, “Jeg gleder meg til å lese bøker i ferien” eller rett og slett “jeg har ikke tid til å lese bøker, jeg.”

La meg ikke moralisere, for kampen for tilværelsen og mangelen på tid er virkelig, og jeg vet hvor heldig og lykkelig jeg er som leser masse bøker. Men hjertet mitt gråter litt for alle de timene Facebook stjeler fra den potensielle tid-til-å-lese-litteratur-kontoen. La meg derfor nevne noen av de bøkene jeg leste i året som gikk, de som av ulike grunner gjorde et ekstra sterkt inntrykk på meg, og som jeg håper folk tar seg tid til å lese en eller annen gang. De fleste bøker av året, noen av dem klassikere. La meg først presisere, slik det seg hør og bør, at dette er mine personlige favoritter, ikke favoritter av bøker jeg har anmeldt for Aftenposten. Selv om jeg faktisk har anmeldt en av dem for avisa. Jeg tillater meg å nevne forfattere som jeg kjenner eller er på samme forlag med. I tilfeldig rekkefølge her under, mine favoritter i året som gikk.

Stiklingen - Auður Ava Ólafsdóttir

Outline, Transit og Kudos - Rachel Cusk

Har døden tatt noe fra deg, så gi det tilbake - Naja Marie Aidt

Rase - Monica Isakstuen

Ting tids tale - Olaug Nilssen

Presens Maskin - Gunnhild Øyehaug

Du og jeg og Vito - Bjarte Arneson

Vinter - Ali Smith

De polyglotte elskerne - Lina Wolff

Om våren - Karl Ove Knausgård

Lincoln in Bardo- George Saunders

Anything is possible - Elizabeth Strout

Bok om sorg - Maria Navarro Skaranger

Alle dagers ende - Jenny Erpenbeck

Mitt nyttårsforsett er å lage meg en lesekalender i 2019, der jeg lagrer alle bøker jeg leser i det kommende året med dato for lesing i et eget tipp topp Secret dokument. Det gleder jeg meg til.

Under har jeg vilkårlig ramset opp alle bøkene jeg kommer på at jeg har lest i 2018, ikke i prioritert rekkefølge, noen av dem business, noen pleasure, noen har jeg lest for andre gang. Noen av dem svært, svært gode, selv om de ikke er på listen over. Listen ville blitt for lang. Du kan selv gjette hvilke bøker som tilhører de ulike kategoriene, men jeg røper ikke svaret.

Historier om trøst - Ida Hegazi Høyer, Regn over Arlington Park - Rachel Cusk, Cymbelin - William Shakespeare, Menneskets grunnstoffer - Anja Røyne, Dronning Mauds Land - Line Madsen Simenstad, Arr - Auður Ava Ólafsdóttir, Enkle Atonale Stykker for barn - Dag Johan Haugerud, Fanny og mysteriet i den sørgende skogen - Rune Christiansen, Barnet - Kjersti Annesdatter Skomsvold, Elsk Meg - Sophie Elise Isachsen, Text on the beach - Henrik Elvestad, Pihl i hjertet - Camilla Pihl, Når reglene ikke gjelder - Ariel Levy, Tante Ulrikkes vei- Zeshan Shakar, Høst- Ali Smith, Moderne Tapet- Eskil Kjos Fjell, The land where Lemons grow - Helena Atlee, Crudo - Olivia Laing, Bluets/I Blått - Maggie Nelson, Det var en gang en jente som la an på svogeren sin, og så hengte han seg - Ljudmila Petrusjevskaja, Argonautene - Maggie Nelson, Kvelningsminner - Eivind Hofstad Evjemo, Over fjellet - Hanne Ørstavik, Kjærlighet - Hanne Ørstavik, Menn viser meg pikken sin - Caroline Hainer, Winterkrigen - Janne Stigen Drangsholt, Singularitet - Marita Fossum, Mørke dyr - Janne-Camilla Lyster, Endelig skal vi le - Birgit Alm, Å tale og å tie - Vigdis Hjorth, Flyktningene - Viet Than Ngyen, Alvorlig Lykkelig - Gun Hild Lem, Utenfor er hundene - Gunnar Staalesen, Informasjonen - Bår Steinvik, Min historie - Michelle Obama, Byens Spor - Maj - Lars Saabye Christensen, Nittitallet - Ketil Bjørnstad, En grav for to - Anne Holt, Klør - Ida Frisch, Om lycka - Nina Bouraoui, Ildhjerter - Kamila Shamsie, Sveas sønn, Lena Andersson, Hu: dikt - Aasne Linnestå, Manus om anus - Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergland, Over elva - Laila Stien, Kinderwhore - Maria Kjos Fonn, Ensom planet - Birgit Alm, Israel - Marte Heian Engdal, Bark - Lorrie Moore, Barsel - Kristin Storrusten, Trærnes hemmelige liv - Peter Wohlleben, Palm of the hand stories - Yasunari Kawabata, Usynlige byer - Italo Calvino, 33 - Kjersti Annesdatter Skomsvold, Manus om anus - Kaveh Rashidi og Jonas Kinge Bergland, Drit i det - Sarah Knight, Berøring - Peder Kjøs, Fremdeles meg - Jo Jo Moyes, God pappa - Peder Kjøs, Shirog, jenta jeg en gang var - Isabelle Raad, En separasjon - Katie Kitamura, Eleanor Eliphant har det helt fint - Gail Honeyman, Hjem til meg - Trude Marstein, Livet i skogen - Marie Darrieussecq, Kraften - Naomi Alderman.