Et glatt nytt år

Ikke før du har svelget den siste biten av marsipangrisen som du var så heldig å vinne fordi akkurat DU fant mandelen i riskremen, så går vi inn i 2019, aka Grisens år, hvis du i tillegg til marsipan er opptatt av den kinesiske zodiaken. Selv tror jeg verken på astrologi eller badevekter, men i stille stunder kan det jo være gøy å lese litt om kinesiske tradisjoner uansett. Altså, hva er opprinnelsen til den kinesiske tradisjonen med å rotere på 12 ulike dyr hvert år? Hva betyr det at jeg er født i Dragens år 1976? Utrolig mange mennesker ble født i 1976, og tolv år før og etter 1976, og det er jo ganske vilt å tenke seg at alle vi som ble født i Dragens år skulle ha noe som helst til felles? Eller at alle de som ble født i Rottens år, eller Hundens år, skulle ha noe til felles? I følge verdensveven er det å dele opp årene etter dyr om en eldgammel kinesisk tradisjon som handlet om å tilbe de ulike dyrene, og at tradisjonen oppsto for rundt to tusen år siden, under Qin dynastiet.

I rekkefølge kommer de ulike dyrenes år slik: rotte (鼠—shǔ), okse (牛—niú), tiger(虎—hǔ), kanin (兔—tù), drage (龙—lóng), slange (蛇—shé), hest (马—mǎ), geit (羊—yang), apekatt (猴—hóu), hane (鸡—jī), hund (狗—gǒu), og gris (猪—zhū).

Grunnen til at det ikke finnes noe Kattens år, er at det visstnok ikke fantes katter i Kina på den tiden tradisjonen oppsto. Og Grisens år, 2019, som begynner tirsdag den femte februar, hva kan man vente seg av det?

I Kinesisk tradisjon symboliserer grisen lykke og rikdom og derfor skal 2019 være et godt år for å investere penger og tjene masse grunker. Det er jo en trøst for en fattig kunstner, men kanskje mer spennende er det at Grisens år også er et godt år for vennskap og kjærlighet. Alle trenger vennskap og kjærlighet, sant? Generelt sett skal Grisens lykke-år gi oss mye glede. Det er fint å tenke på, fint å fantasere om den 1. januar, med vind på ti meter per sekund og rekordbølger på Hverven. Hålke var det òg - og “Hålke” er faktisk brukt som tittel på et litterært verk, av språkmester Helene Uri, selv om det er en type tittel som kan gi anmelderne unødig vind i seilene, for å si det sånn.

<3

IMG_8534.JPG