Blomstrende prosa fra Nordisk Råds litteraturprisvinner

Islandske Audur Ava Ólafsdóttir er årets vinner av Nordisk Råds Litteraturpris. Det ga meg dyttet til å lese boken hennes “Stiklingen”, som kom på norsk i 2013, og som da hadde solgt i over 230 000 kopier i Frankrike. På islandsk het boka “Afleggjarinn” - og handler om 22-år gamle Lobbi, som er på vei ut i livet, samtidig som hans mor har reist ut av livet. Med noen sjeldne rosestiklinger (avleggere) fra morens fantastiske hage setter han kursen mot et kloster et udefinert sted i søreuropa, oppe i fjellene. Historien er så enkel, og likevel helt kompleks. Og den er rørende, behagelig og utrolig fin, rett og slett. Hvorfor? Det handler nok mest om at det i det klare og liketil språket, så er det noe rent og ekte. Fram trer en spill levende, troverdig og sympatisk mannlig hovedkarakter. Det er som om man aldri har sett en ung mann så tydelig og klart beskrevet før. Som om du har sittet ved siden av en person på et tog i dagevis, ukevis, og at hans Persona om du vil, trer fram nesten uten at ord har blitt utvekslet.

Det er rett og slett en av de aller beste bøkene jeg har lest på veldig lenge, og jeg har lest mange gode bøker i det siste, så det er ikke det det står på. Er det ikke fantastisk når sånne priser fungerer som døråpnere inn i fantastiske forfatterskap du ikke kjente fra før? Jeg synes det.

Og, forresten, hvis du også er nysgjerrig på Audur Ava Ólafsdóttir, så begynn gjerne med denne - den er etter min mening langt bedre enn “Arr”.